Üvegműves Ház és Múzeum

 

A Bükkszentkereszti Üvegműves Ház és Múzeum 2 részből áll:

Üvegmúzeum:

Múzeumban az üveg alapanyagaival, az üvegolvasztó kemencével, olvasztóüsttel, az üvegfúvó pipával, az üvegfúvás segédeszközeivel, valamint számos fúvóformával ismerkedhetnek meg a látogatók. A XIX. és a XX. század különféle üvegtárgyai közül igazi ritkaságokat tekinthet meg az érdeklődők.

A múzeum a Bükk hegység üveghutáinak fennmaradt anyagát mutatja be alapításuktól napjainkig, levéltári és egyházi dokumentumok alapján. Kiemelten foglalkozik az utolsó üveghuta történetével, az alapító Schusselka családdal, melynek 10 gyermekéből házasságok útján egy nagy, kiterjedt család jött létre, s melynek tagjai alapították a Telkibányai és a Hollóházi porcelángyárat.

Üvegművesház:

Az Üvegművesház megalkotói Hugli József és Hugliné Mezei Tünde, akik 2010-ben választották otthonuknak Bükkszentkeresztet.

2001 óta Ólom és Tiffany technikával készült díszüvegek készítésével foglalkoznak, legtöbb munkájuk magánszemélyek otthonát teszi hangulatossá.

Nagyrészt a rézfóliás (Tiffany) technikával dolgoznak,mivel ez nagyobb lehetőséget nyújt finomabb ,részletesebb díszüvegek megvalósítására.

A mai modern stílusú otthonokban éppúgy megállják a helyüket díszüvegeik, mint a századfordulós szecessziós otthonokban. Megrendelőik több száz mintából és színes üvegből választhatják ki a számukra megfelelőt.

 AZ Üvegművesházban a termékek megvásárlása mellett lehetőség nyílik állandó kézműves bemutató megtekintésére, mely során az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Tiffany üvegezés rejtelmeibe.

Kapcsolat

Cím:

3557 Bükkszentkereszt

Őz út 7.

Elérhetőség:

+ 36 30 412-9022

+36 46 743-214

http://www.miskolcidiszuveg.eoldal.hu